Фото без опису

Ботулізм – це дуже небезпечно!

15 травня 2025

 

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами ботулізму і характеризується тяжким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник ботулізму широко розповсюджений у природі, постійним місцем перебування є ґрунт.

Анаероб утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу фізичних і хімічних факторів. Спори витримують кип’ятіння 5 годин. При температурі +120 °С гинуть через 30 хвилин. В анаеробних умовах, тобто без присутності кисню (у середині великих шматків м’ясних і рибних продуктів, у закритих консервах) спори перетворюються у вегетативні (життєздатні) форми, що розмножуються й утворюють токсин. 

Ботулотоксин – один з найсильніших відомих у природі отрут. На другому місці – правцевий, на третьому – дифтерійний. 

Спори ботулізму виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. 

Захворювання може виникнути лише при вживанні продуктів, заражених збудником, що зберігалися в анаеробних умовах і виготовлених без достатньої термічної обробки. Збудник ботулізму боїться кисню і високих температур. Це можуть бути консерви, в тому числі і овочеві, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні і рибні вироби, гриби а також інші продукти, у яких є умови для розвитку вегетативних форм мікробів і токсиноутворення. 

Найчастіше захворювання розвивається після вживання в їжу грибів домашнього консервування, копченої чи в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо заражений продукт твердий, наприклад ковбаса, копчене м’ясо, риба, в ньому можливі «гнізда» - інфікованість збудниками ботулізму й утворення токсинів. Тому зустрічаються спалахи, при яких хворіють не всі особи, що вживали той самий продукт. 

Інкубаційний (скритий) період при ботулізмі продовжується до доби, рідше до 2-3 днів. Захворювання розвивається при нормальній температурі. Перші симптоми: загальна слабкість, сухість у роті, світлобоязнь, невпевнена хода, головний біль, часто шлунково-кишкові розлади. Хворі скаржаться на гострі болі в животі, блювоту і рідкий стілець 3-5 разів на добу. Потім з’являється туман чи сітка перед очима, хворий починає погано розрізняти  прилеглі предмети, двоїння в очах. Розвивається параліч мімічних м’язів, відвисання нижньої щелепи, слабкість м’язів шиї. Змінюються висота і тембр голосу, він стає сиплим, мова не виразна, гуснява. При прогресуванні хвороби захриплість може перейти в афонію, тобто повна втрата голосу. 

Досить типовою ознакою ботулізму є порушення ковтання: з’являється відчуття «грудки в горлі», утруднене ковтання. При спробі проковтнути воду, вона виливається через ніс. 

При відсутності лікування смерть настає від дихальної недостатності на 2-3 день хвороби. Діагноз підтверджується лабораторно шляхом виявлення токсину в крові хворого, блювотних масах чи промивних водах з шлунку ну і в продуктах, які ж і стали причиною отруєння. 

Лікування проводиться в стаціонарі, тому що може виникнути необхідність у проведенні реанімаційних заходів. 

Протиботулістична сироватка рятує життя хворому.

ПРОФІЛАКТИКА:

  • оминати стихійні ринки; 
  • на офіційних, узаконених агропродовольчих ринках категорично заборонити реалізацію продуктів домашнього приготування, а в першу чергу консервовані гриби, овочі, рибу, м'ясо, в’ялену рибу; 
  • «бомбажні» консерви, навіть промислового виготовлення – вилучати з торгівлі; 
  • обов’язкове проведення навчання із особистої гігієни персоналу потужностей; 
  • всі продукти ,які реалізуються на ринку , повинні мати супровідні документи, що засвідчують їх безпечність і якість. Товарно-транспортні накладні теж є такими документами; 
  • медичні огляди, нові особисті санітарні книжки; 
  • забезпечення гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу (фарш !); 
  • вимоги до транспорту, що здійснює перевезення харчових продуктів; 
  • відповідальність адміністрації агропродовольчих ринків щодо безпечності і якості м’ясних і рибних продуктів, що реалізуються на ринку, відомче інспектування з лабораторним дослідженням  згідно акредитації лабораторії;
  •  створення належних умов на агропродовольчих ринках у відповідності до вимог чинного санітарного законодавства: забезпечення торгівельних приміщень, павільйонів гарячою і холодною проточною водою, ефективною системою каналізування, опалення приміщень і створення оптимальних показників мікроклімату, сучасними системами вентиляції та кондиціонування приміщень.

Згідно з матеріалами МОЗ.