Порядок реєстрації дитини. Процедура реєстрації та зняття з реєстрації дитини без згоди одного з батьків.

Новонароджена дитина повинна бути зареєстрована за місцем проживання протягом 3-х місяців з дня державної реєстрації народження.

Місцем проживання дитини до 14 років повинне бути місце проживання її батьків (або одного з них).

За загальним правилом для того щоб зареєструвати або зняти дитину з місця реєстрації мати (батько)-той з ким проживає дитина необхідно звернутися до ЦНАПу та подати такі документи:

заява одного з батьків;

паспорти батьків або документи, що посвідчують особу;

свідоцтво про народження;

квитанція про сплату адміністративного збору (45,42 грн)

 письмова згода другого з батьків (у разі, якщо батьки зареєстровані за різними адресами).

Також реєстрацію можна здійснити без відвідування центрів надання адміністративних послуг скориставшись застосунком “Дія”.

Для цього необхідновідкрити мобільний застосунок "Дія" та перейди до розділу "Послуги". Обрати опцію "Місце проживання" та натиснути "Почати". Далі необхідно завантажити свідоцтво про народження дитини або ввести його номер та серію вручну. Вибрати адресу житла, де хочете зареєструвати дитину.Якщо житло належить Вам, натисніть "Своє", а якщо інший власник — оберіть "У житлі іншого власника". Введіть свої контактні дані: номер телефону та електронну пошту. Якщо житло належить іншій особі, через застосунок надішліть запит власнику на підтвердження. Це можна зробити за допомогою QR-коду або посилання. Власник має підтвердити запит протягом 24 години. Підпишіть заяву через "Дія.Підпис". Сплатити адміністративний збір можна через Google Pay, Apple Pay або за допомогою банківської картки.

Як діяти якщо один з батьків не надає згоди на реєстрацію.

Не надаючи згоди на виписку та прописку дитини, батько (мати) тим самим порушує права дитини та права того з батьків, з ким проживає дитина, на вільний вибір місця проживання.

Згідно з чинним цивільним законодавством України місце проживання дитини має відповідати місцю проживання батьків, або одного з них.

Сімейний кодекс зазначає, що місце проживання дитини визначається за домовленістю батьків. Згідно із ч.2 ст.161 Сімейного кодексу України у випадку, якщо батьки не проживають разом, та не домовились із ким саме буде проживати дитина – спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

У випадку коли інший з батьків, який не проживає дитина не надає письмової згоди необхідно:

  • звернутися до ЦНАПу із заявою про реєстрацію місця проживання дитини;

  • отримати відмову у реєстрації місця проживання дитини;

  • звернутися з позовом до суду.

Враховуючи актуальну судову практику, для досягнення необхідного результату в якнайкращих інтересах дитини необхідно звертатися в районний суд загальної юрисдикції з позовом про надання дозволу на реєстрацію місця проживання малолітньої дитини без згоди батька/матері.

У разі задоволення судом позовних вимог варто лиш звернутись до органу реєстрації місця проживання.

Доцільності обґрунтувати належними, достовірними і достатніми доказами те, що дитина проживає з матір’ю/батьком; що можливості отримати згоду від другого з батьків, немає, а спір між батьками щодо проживання дитини відсутній та, що зміна місця реєстрації відповідає інтересам дитини.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», діти мають право на безоплатну правничу допомогу, в тому числі зі зверненням до суду.

Допомога зі зверненням до суду дітям в цьому випадку надається через законних представників — батьків, усиновлювачів, опікунів.   

      Оскільки в цьому випадку порушуються права дитини, отримати допомогу зі зверненням до суду можна безкоштовно.

    Якщо у вас виникнуть додаткові питання Ви можете звернутися до сектору “Славутське бюро правничої допомоги” або до найближчого бюро безоплатної правничої допомоги.  

 

Фото без опису