Фото без опису

 

Юридична природа договору дарування!

 

     Договір дарування є одним із найстаріших та найпоширеніших цивільно-правових договорів. В період дії військового стану на території України почастішали випадки дарування майна, тому розглянемо детальніше, що собою являє договір дарування.

     Суть договору дарування розкривається через його безоплатність, оскільки, безоплатність договору дарування є імперативною його ознакою, котра закріплена в законі. Будь-яке зустрічне задоволення на користь дарувальника прямо заборонено.

    Частина 2 ст. 717 ЦК України передбачає, що договір, котрий установлює обов’язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування. Отже, договір є нікчемним у випадку, коли мотив закріплений у договорі й спрямований на користь дарувальника.

    Відповідно до частини 1 статті 717 Цивільного кодексу України договір дарування-це домовленість, за якою одна сторона дарувальник передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні обдарованому безоплатно майно у власність.

       Для того щоб укласти договір дарування необхідні такі документи:

  • Паспорт та ідентифікаційні номери з обох сторін - дарувальника та обдаровуваного;
  • Якщо житло було набуте під час шлюбу то свідоцтво про шлюб (дружина або чоловік має дати письмову згоду на дарування, яке нотаріально завіряється.
  • Документи на право власності (сюди може входити технічний паспорт, експертна оцінка нерухомості;
  • Довідка про відсутність заборгованості про оплату ЖКП;
  • У випадку якщо договір дарування буде вчинятися на користь неповнолітньої особи, або якщо дитина є співвласником майна, яке має даруватися, необхідний дозвіл органу опіки та піклування та свідоцтво про народження дитини/дітей, які у співвласниками є декілька дітей;
  • Довідка про склад сім'ї.

     Водночас перелік документів залежить від конкретної ситуації і може бути розширений.

    Для договору дарування нерухомого майна передбачена обов’язкова письмова форма та нотаріальне посвідчення (ч.2 ст.719 ЦКУ), у випадку недотримання цих вимог договір дарування вважатиметься нікчемним, тобто таким, що не породжує жодних правових наслідків.

      Оформити договір дарування може тільки власник майна. Якщо ж власників кілька, можна подарувати лише свою частку, але лише з дозволу інших співвласників.

Після засвідчення договору дарування нотаріус реєструє право власності обдаровуваного в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. І саме з цього моменту обдаровуваний вважається новим власником нерухомості і може володіти, користуватися і розпоряджатися нею. Окрім випадків, якщо угода укладається з настанням певної умови, або через певний час. Тобто договір укладається, скажімо, сьогодні, а нерухомість передається через рік.

   Водночас  дарувальник зобов’язаний повідомити обдаровуваного про недоліки майна, яке дарують, а також про її особливі властивості, які можуть бути небезпечними для життя, здоров’я обдаровуваного або інших осіб.

       Проблемним зараз існує питання як подарувати майно, якщо власник такого майна знаходиться за кордоном, або, наприклад, знаходиться на фронті чи майно розташоване на тимчасово окупованій території.

     Довіреність може бути зроблена як у іноземного нотаріуса, з оформленим належно перекладом, або з апостилем, якщо немає двосторонньої угоди і документи з країни перебування потребують легалізації. Або ж довіреність можна оформити у консульстві, посольстві України з обов’язковим внесенням документу в реєстр довіреностей. Після цього нотаріус в Україні може в особі представника посвідчити договір дарування.

     Подібна процедура з довіреністю застосовується у випадку, якщо власник майна перебуває на фронті, таку довіреність від імені військовослужбовців може посвідчити командир - це прирівнюється до нотаріально посвідчених документів.

    Для вчинення реєстраційних дій з нерухомим майном, розташованим на тимчасово окупованих територіях необхідно звертатись до нотаріуса, робоче місце якого розташовано на підконтрольній Україні території, а територіальна нотаріальна юрисдикція розповсюджується на тимчасово окуповану територію де знаходиться майно.

    З питань сплати податку обдарованою особою слід зазначити, що законом звільняється від обкладання податком на доходи фізичних осіб вартість дарунків, отриманих від дарувальника членами його сім’ї першого та другого ступеня споріднення. Якщо подарував не близький родич або хтось чужий – дохід при цьому оподатковується за ставкою 5% ПДФО та 1,5% військового збору. Якщо ж подарунок отримано від нерезидента або ж подарували нерезиденту, застосовується ставка податку 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

      Існують випадки коли дарувальник  через деякий час має намір повернути подароване майно, і в цьому випадку виникають труднощі, оскільки, існує строк протягом якого таке майно може бути повернуте назад, тому що позовна давність вимоги про розірвання договору дарування становить 1 рік.

      Підставами для розірвання договору є наявні факти, що обдаровуваний умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей. Також якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, то спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.

Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена або якщо обдарований створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність

    У разі розірвання договору дарування обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі якщо на момент розірвання договору дарунок є збереженим.

   Тому перш ніж погоджуватися на деякі дарунки, які під собою не завжди мають корисні мотиві, які лежать за межами договору і не впливають на його чинність рекомендуємо оцінити всі за і проти та врахувати юридичні наслідки отримання такого дарунка.

    Якщо у вас виникнуть додаткові питання Ви можете звернутися до сектору “Славутське бюро правничої допомоги” або до найближчого бюро безоплатної правничої допомоги.   

 

   Ірина Панасюк завідувач сектору “Славутське бюро правничої допомоги”.