Що таке безоплатна правнича допомога та як її отримати?

 

Безоплатна правнича допомога - правнича допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», існує первинна правнича допомога та вторинна правнича допомога.

Безоплатна первинна правнича допомога (БППД) включає в себе такі види правничих послуг: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правничої допомоги та медіації.

Право на БППД мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна вторинна правнича допомога (БВПД) включає такі види правничих послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Право на БВПД мають категорії осіб, які визначені Законом України «Про безоплатну правничу допомогу» та іншими законами України.

Як отримати консультацію дистанційно?

1. Телефоном

Найшвидший спосіб проконсультуватися з юристом системи БПД — зателефонувати до контактного центру. Юристи на зв’язку у будні з 8:00 до 18:00 за Київським часом:

- з мобільних чи стаціонарних телефонів у межах України: 0-800-213-103 (дзвінки безкоштовні);

- подзвонити з мобільного застосунку Telegram;

- для дзвінків з-за кордону +380443631041 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

2. Письмово

Щоб поспілкуватися з юристами письмово, напишіть їм. Повідомлення обробляються у будні з 8:00 до 18:00:

- у приватному чаті в Telegram «Безоплатна правова допомога (консультації)»

- у Facebook (напишіть приватне повідомлення сторінці)

- у Instagram (напишіть приватне повідомлення сторінці).

3. Знайдіть відповідь самостійно

Готові правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.

4. Допомога офлайн у бюро правничої допомоги

Звернутися до найближчого бюро правничої допомоги по безоплатну первинну та вторинну правничу допомогу можна незалежно від реєстрації місця проживання. Бюро правничої допомоги працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де тривають бойові дії.

У випадку виникнення запитань правового характеру – звертайтеся в сектор “Славутське бюро правничої допомоги”, що працює з понеділка по п’ятницю з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Славута, вул. Миру, 15. тел. (03842) 7-06-14.

 

Фото без опису