A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берездівська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ПРОТИДІЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ

Дата: 09.06.2021 10:53
Кількість переглядів: 819

Насильству немає виправдання, домашньому тим більше. Це не сімейна справа, не спосіб виховання. Це злочин, про нього треба заявляти, бо може бути запізно.

Статистика вражає – кожна третя родина в Україні зустрічається з насильством. Від 1 до 3 мільйонів дітей щороку стають його свідками чи жертвами. Наслідки цього – крім фізичних, глибокі душевні травми, які не загоїти ніколи.

Ситуація загострилась у зв’язку з карантином, коли кривдники і жертви вимушено опинились у закритому просторі.

За минулий рік по Україні кількість звернень з приводу насильства зросла більш ніж наполовину. З них 86% надійшли від жінок, 12% від чоловіків і 2% – від дітей.

Це також світова тенденція і представники ООН називають її пандемією насилля під час пандемії. Завдання правоохоронців своєю принциповою реакцією на будь-які прояви жорстокості та знущань зробити щеплення суспільству від агресії вдома - там, де людина має бути найзахищенішою.

На рівні держави робиться чимало глобальних кроків для подолання цього явища. Імпульсом стало ухвалення торік Указу Президента України про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства. Одним із інструментів його реалізації є урядова державна соціальна програма.

Втіленням зобов’язань, які взяла на себе Україна став запуск торік урядової гарячої лінії з протидії домашньому насильству – 1547.

Крім того, минулого року створені дев’ять шелтерів – це притулки для постраждалих від домашнього насильства. На цей рік передбачено                          275 млн. грн. для розширення мережі служб підтримки постраждалих.

За ці кошти утримуватимуть наявні притулки та денні центри, створюватимуть нові та збільшать кількість мобільних бригад соціально-психологічної допомоги.

Протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством відносно жінок, чоловіків та дітей Генеральним прокурором визначено пріоритетом роботи прокуратури на 2021рік.

Не зважаючи на те, що кримінальна відповідальність за домашнє насильство - відносно нова норма нашого законодавства, Шепетівською окружною прокуратурою з місцем дислокації у м.Славута протягом минулого року до суду спрямовано 2 обвинувальні акти за ст.126- 1 КК України (домашнє насильство).

У поточному році окружною прокуратурою спрямовано до суду 3 обвинувальні акти за ст.126- 1 КК України (домашнє насильство).

До прикладу, вироком Славутського міськрайонного суду визнано винним у вчиненні домашнього насильства жителя колишнього Славутського району.

Так, 40-річний чоловік, незважаючи на те, що вже був раніше судимий за нанесення тілесних ушкоджень для колишньої дружини, не зупинився на протиправних діях та продовжив знущатися над нею.

Вироком Славутського міськайонного суду кривдника засуджено до покарання у виді 2 років 10 днів обмеження волі.

Окрім того, вироком Славутського міськрайонного суду засуджено до               покарання у виді 240 годин громадських робіт місцевого жителя, який систематично вчиняв домашнє насильство відносно матері.

На розгляді Славутського міськрайонного суду перебувають ряд кримінальних  проваджень за фактами нанесення тілесних ушкоджень членами родини.

Прокурори будуть стояти на захисті прав кожної особи, постраждалої внаслідок домашнього насильства.

 

 

Прокурор

Шепетівської окружної прокуратури                                        Ю. Левосюк


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь