A A A K K K
для людей із порушенням зору
Берездівська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

«Сокіл» («Джура») - 2018

Дата: 08.05.2018 08:51
Кількість переглядів: 3201

Відповідно до наказу МОН «Про проведення у 2017/2018 році навчальному році Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)», Положення «Про Всеукраїнську дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»)», наказу відділу освіти, молоді та спорту, культури та туризму Берездівської сільської ради та з метою забезпечення військово-патріотичного виховання молоді та єдності виховання, розвитку і психологічної підготовки молоді до захисту Вітчизни, формування у неї національної гідності, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку вже другий рік поспіль в Берездівській ОТГ проводиться Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»)».

Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») - є системною формою позакласної роботи з військово-патріотичного та морально-етичного виховання учнівської молоді, спортивно-оздоровчої роботи, прогресивною формою учнівського самоврядування, важливим засобом формування національно-патріотичної свідомості відповідно до ціннісних орієнтирів Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 13 жовтня 2015 року № 580.

Головні завдання які ставить перед собою ця гра – це активізація національно-патріотичного та військово-спортивного виховання серед учнівської молоді громади на основі козацьких традицій, надання методичної допомоги в самоорганізації дитячих колективів та подальшого впровадження в педагогічну практику учнівського самоврядування; популяризація серед молоді військово-прикладних видів спорту, туризму, краєзнавства, активного дозвілля, вивчення історії визвольних змагань та української військової традиції; фізичне, соціальне та духовне виховання української молоді на основі народної педагогіки козацьких морально-світоглядних цінностей; формування серед молоді засад здорового способу життя засобами туризму, краєзнавства, фізкультури і спорту; впровадження інноваційних підходів та технологій, що сприяють формуванню високої національно-патріотичної свідомості.

Цього року аж шість команд, від закладів освіти ОТГ, подали свої заявки на участь у І етапі змагань. Традиційно гра проводилась на базі Опорного закладу – Малоправутинський НВК. На початку змагань з привітальним словом до учасників та їх керівників звернулась директор школи – Чуб З.Є., а заступник з виховної роботи – Гаєвський В.Л. познайомив з умовами, правилами проведення, тематикою завдань та критеріями  оцінювання гри.

Метою проведення змагань і конкурсів на кожному етапі гри «Джура» (а їх є 10!) є перевірка рівня знань, умінь і навичок, набутих учасниками в процесі занять за програмами гуртків «Джура» та інших гуртків козацько-лицарського виховання.

Перший конкурс «Впоряд» проходив у вигляді демонстрації навичок зі стройової підготовки (впоряду). Суддя цього етапу – Кравчук А.В., вчитель Малоправутинського НВК, віддавав накази для кожного ройового, а ройовий, відповідно, всі накази для рою (шикування в однолаву, повороти на місці, крок на місці, перешикування в дворяд…). Обов’язковим завданням для роїв було проходження урочистим кроком із виконанням маршової патріотичної пісні на тематику козацтва, УСС, військ УНР, УПА або сучасних ЗСУ.

Конкурс «Бівак» судив Савченко В.В., вчитель Берездівського НВК. Суддя оцінював обов’язкові атрибути кожного рою – хоругва, емблема, назва рою. Адже цього року ми знову бачили відомих нам «Характерників Берездівщини» (Берездівський НВК), «Патріотів» (Мирутинський НВК), «Нічних вовків» (Великоправутинський НВК), новими ж були назви роїв «Захисники» (Горицький НВК), «Соколята» (Великоправутинський НВК) та «Сокол» (Манятинський НВК).

Конкурс «Туристсько-спортивна смуга перешкод» проводив та оцінював керівник туристичного гуртка Берездівського НВК – Новіцький С.В., суть цього етапу – перетинання водойми в туристичному спорядженні натягнутими канатами та подолання дистанції по-пластунськи ділянкою з обмеженою висотою («підлаз»). На цьому етапі хотілося б відмітити учнів Берездівського НВК, які показали тут найкращий результат і подолали дані перешкоди за 8 хв. часу!

За тактичну гру на місцевості з елементами топографії та орієнтування «Теренову гру» відповідав вчитель Манятинського НВК Денисюк Д.В.  Завдання цього етапу полягало в тому, що за допомогою карти, потрібно було знайти на невідомій території прихованих 5 кольорових станцій.

Інтелектуально-творче завдання  «Пластун» за методикою квестів проводив вчитель Горицького НВК – Романчук О.В. Це – комплексна командна інтелектуально-екстремальна гра з військово-спортивними та туристсько-краєзнавчими елементами. На цьому етапі учасники рахували і сходинки на порозі школи, і кількість туй, що росте поблизу НВК, і кількість стовпів, що розміщені навколо школи…

Інтелектуальна гра?вікторина «Відун» оцінювала вчитель Мирутинського НВК Мартинюк Д.А. Тут учасники позмагалися в інтелектуальні змагання з історії України, доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України. За основу брався програмовий матеріал загальноосвітньої школи.

Змагання «Стрільба» проводив та оцінював директор Опорного закладу – Мирутинський НВК – Мосіюк В.М. По три учасники (2 хлопців та 1 дівчина) від кожного рою виконували стрільбу з пневматичної гвинтівки в положенні лежачи з упору. Потрібно було виконати 8 пострілів (3 – пристрілочні, 5 – залікових).

Змагання «Рятівник» судила медична сестра Берездівського НВК – Дворак Л.Г. В ході цих змагань учні відповідали на теоретичні питання з надання першої долікарської допомоги. Пояснювали та обґрунтовували, що має знати та вміти той, хто надає допомогу; від яких дій слід утримуватися, надаючи ПМД; правила надання ПД при опіках, тепловому та сонячному ударі, відмороженнях, переохолодженні, ураженні електричним струмом, утопленні, тривалому стисканні окремих частин тіла, гострому болі в животі, отруєнні хімічними продуктами, їжею, грибами, ягодами, укусах отруйних змій, комах та павуків.

Творчо-мистецький звіт «Ватра» оцінював вчитель музики Малоправутинського НВК – Архипенко О.Д. Під час виконання цього конкурсу, де обов’язково використовувався  музичний супровід, можна було побачити не лише художню самодіяльну творчість наших дітей, а й різні жанри: художнє слово, танок (з елементами бойових мистецтв), українська народна та сучасна пісня.

За конкурс звітів «Добре діло» (про виконання завдань відповідно ідейним принципам лицарства) відповідав заступник з виховної роботи Малоправутинського НВК – Гаєвський В.Л.. Текстова частина кожного звіту рою носила нарисово-діловий характер, де  описувались розповідь про добрі та цікаві події, які виконувала команда протягом року (допомога сім’ям, родичі яких є учасникам АТО, дітям з шкіл-інтернатів на Луганщині, Донеччині, ветеранам ВВВ та ветеранам праці; участь в різноманітних благодійних акціях, операціях, проектах).

Змагання пройшли в доброзичливій атмосфері, з гарним бадьорим настроєм. Усі учасники свята одержали позивний заряд енергії, емоційне піднесення. Але омріяну перемогу в командному заліку впевнено здобула команда «Характерники Берездівщини» (адже це їхня вже третя участь у грі) Опорного закладу – Берездівський НВК (керівники – Савченко В.В., Чорнокрилюк О.М., Новіцький С.В.), друге – «Патріот» (Мирутинський НВК), третьою стала команда «Захисники» (Горицький НВК), четверте місце отримала команда «Нічні вовки» (Малоправутинський НВК), а п’яте і шосте місця – команди «Сокіл» (Манятинський НВК) і «Соколята» (Великоправутинський НВК).

Щиро вітаємо юних козаків і козачок, майбутніх захисників України, справжніх патріотів рідної держави з заслуженою перемогою! Бажаємо також гідно представити нашу громаду і на обласному етапі, що відбудеться з 13 по 18 червня в Деражні. Також варто висловити слова подяки за організацію змагань колективу Опорного закладу – Малоправутинського НВК та всім керівникам, які готували команди до участі у грі. Здоров’я Вам та усіляких життєвих гараздів!

Такі позакласні заходи не лише залучають школярів до джерел національної історії та культури, розширюють їх кругозір про козацтво, а й розвивають силу, швидкість, спритність, координацію рухів та виховують наполегливість, волю, принциповість і товариську взаємодопомогу.

 

Педагог-організатор Опорного закладу – Берездівський НВК      Олена Чорнокрилюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь